Ruta als estanys i circ d’Engorgs, a la Cerdanya 

Aquesta bonica excursió, entre prats i paisatges d’alta muntanya, ens portarà fins al circ d’origen glacial dels Engorgs. Seguint un itinerari exigent però sense dificultat tècnica, remuntarem el curs del riu Duran i descobrirem una zona de gran bellesa i interès natural, amb estanys envoltats de cims de més de 3.000 metres.

El circ d’Engorgs és un circ d’origen glacial al nord de la Cerdanya, resguardat per cims com el Puigpedrós amb 2915 m i el Pic de Calm Colomer amb 2969 metres. El recorregut total és aproximadament de 12 km (anar i tornar) i 850 metres de desnivell.

Per arribar al punt d’inici de la ruta, cal agafar la N-260. Entre Bellver de Cerdanya i Puigcerdà, un desviament a prop de Ger, ens conduirà cap al petit poble de Meranges. En aquest post proposem un itinerari fins als estanys, però també es pot ampliar la ruta pujant al Puigpedrós.

Aparquem el cotxe al pàrquing de Pla de Campllong, passat Meranges, on comencem l’excursió. Al mateix pàrquing hi ha un camí pla de sorra que, vorejant uns camps, ens va portant al bosc, per la banda dreta.

Prats alpins, rius, cascades…

Un cop ens endinsem a la zona més boscosa comencem a pujar al costat del riu Duran, aquest quedarà en tot moment a la nostra esquerra. Al llarg d’aquest primer tram anem remuntant la vall per corriols, amb molts trams anegats d’aigua, per tan és important portar botes de muntanya adequades. Contemplem al nostre pas boniques cascades i petites gorgues.

Després de caminar 3 km aproximadament veurem una petita bifurcació que ens permet girar a mà esquerra. Trobarem un pont i la indicació amb marca groga del sender 101.

Per aquí també es pot anar als Engorgs però nosaltres seguirem recta seguint les fites de pedra. Aquestes fites les veurem en tot moment i ens portaran, sense pèrdua, fins a la cabana del Tarter i més tard, a una petita paret de pedra per la qual haurem d’enfilar-nos. No es necessita tècnica ni material d’escalada, tampoc dona vertigen, us parlem d’un tram molt curt que és com si fos un petit mur. Passat aquest tros, deixarem a mà esquerra una cascada.

I un camí ens portarà fins a trobar les marques vermelles i blanques del GR11 i les marques grogues del sender 102.

Un cop arribat a aquest punt el sender no té pèrdua fins a un petit prat amb un pal indicador.

Anirem a la dreta direcció el refugi d’Engorgs i el Torrent d’Engorgs que hi creua pel costat.

Paisatges d’alta muntanya

Un cop arribat al refugi Joaquim Folch i Girona, propietat de la FEEC i habilitat com a refugi lliure, el passarem de llarg girant lleugerament a la dreta i seguirem el riu que queda a l’esquerra arribant així a l’Estany Llarg.

En arribar a l’Estany Llarg girem a l’esquerra per anar a l’estany de Minyons.

Des de l’estany de Minyons podem seguir fins a l’Estany de la Portella, i quedar-nos als peus de la Portella d’Engorgs o bé pujar-hi i admirar les vistes del circ, a 2969 m d’altitud. Nosaltres però, no hi vàrem pujar i des de l’estany Minyons vam baixar seguint el GR11 fins a l’indicador pel qual havíem passat anteriorment. Des d’aquí desfem el camí fet fins al punt d’inici.

Una excursió molt maca per qui busca la tranquil·litat, que ens va acompanyar en tot el camí, tot i estar feta al mes d’agost. El sender que vam escollir era molt solitari i, com a molt, ens vam creuar amb quatre persones. Tot i ser una pujada amb un desnivell considerable, el so de l’aigua i les vistes de les cascades van fer que resultes molt agradable i se’ns fes menys pesada. Una ruta recomanable per gaudir d’un espectacular paisatge d’alta muntanya i llacs glacials.

Temps ruta

5 hores (aproximadament)

 

Distància (anar i tornar)

12 km

 

Desnivell

850 m.

 

Què descobriràs en aquesta ruta?

  • Un magnífic circ d’erosió glacial amb estanys d’aigües transparents i d’alt valor ecològic, ja que no hi s’hi han introduït peixos.
  • Boscos de pi negre, prats alpins, rius, cascades i estanys d’origen glacial.
  • A la capçalera de la conca dels Engorgs hi veurem el Puigpedrós (2.911 m), el cim més alt de tota la Cerdanya.

MÉS INFORMACIÓ

  • Desnivell acumulat: 850 metres
  • Dificultat: mitjana
  • Circular: sí. Es pot tornar pel mateix lloc o per un altre itinerari.
  • Època: especialment primavera, estiu i tardor. A l’hivern, al haver-hi neu, cal anar equipats amb raquetes de neu.
  • Aigua: no hi ha fonts però sí rius i estanys durant tota la ruta

ON ALLOTJAR-NOS AMB EL GOS:

  • La Rectoria de Pedra, un alberg rural amb encant a la Cerdanya. Descobreix-lo clicant damunt la imatge:
20200723_112349ww
Un alberg amb encant a la Cerdanya
Text i fotos ruta: Gala Sánchez. Si voleu fer qualsevol consulta sobre aquesta ruta podeu contactar amb la Gala al seu Instagram, Perrakasenruta

T’HA AGRADAT LA RUTA? COMPARTEIX-LA! 🙂

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Ruta pel bosc de Carlac, a la vall d’Aran